Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 91368 articles
Browse latest View live

Så övervintrar du blommorna

$
0
0
Att kunna övervintra sina pelargoner och fuchsior är a och o om man vill samla på dem. Karin Skånberg i sörmländska Vingåker har hittat sitt sätt och hon har nu över hundra sorters pelargoner som kommer att klara vintern fint.

Vackrare vardag med vintage på Sofielund

$
0
0
Pysseldrottningen Josefin Afzelius har skapat en härlig färgglad retrolya med målarburkar, vintagetapeter och en rejäl dos skaparglädje.

Om jag vore pysseldrottning

$
0
0

Ibland önskar jag att jag var lite mer händig och pysslig. Då skulle jag ha ett hem inrett med olika egentillverkade projekt. En stol snidad direkt ur en trädstam, lampor upphängda i egengjord makramé, eller varför inte ett bord jag själv gjutit i betong. ”Äsch det där”, skulle jag säga med falsk blygsamhet, ”det där är inget särskilt, det slängde jag bara ihop någon kväll”.

Jag skulle aldrig behöva avundas finurliga lösningar och unika detaljer, utan skulle bara tänka ”det där kan jag göra bättre själv” och vara trygg i vissheten om att det var sant. Jag skulle kunna titta på mina händer och se två funktionella verktyg, redo att sätta igång med allehanda storslagna projekt, istället för tangentbordsstela fingrar som på sin höjd ritar lite med kritor nu för tiden.

Det vore säkerligen trivsamt att kunna blicka ut över sitt hem och känna, det här har jag skapat själv. Det här har jag gjort med mina bara händer och en stor dos uppfinningsrikedom och tålamod. Jag tror nog att det är mycket det där sista det handlar om.

Okej, jag kan inte påstå att jag är något under av händighet direkt, men tålamodet att sitta och nogsamt knyppla eller tålmodigt pilla med någon detalj lyser med sin frånvaro. Jag vill att det ska gå fort och ändå bli snyggt direkt. En svår ekvation att få ihop som pysselnovis. Jag vill inte lägga ner en massa tid, och det är väl det som avslöjar mig. Som Josefin Afzelius, som vi har varit hemma hos den här veckan, svarade på just den frågan, om hon lägger ner mycket tid på pyssel: ”Jag ser det inte som nedlagd tid, utan det här är ju mitt intresse”. Så svarar en äkta pysseldrottning.

Men det som ändå gör att jag tror att jag kanske kan ha en framtid som pysslare i alla fall, är när hon säger att det inte alls behövde vara svårt att pyssla. Man behöver ju inte bygga egna bord eller ägna timmar åt att virka naturtrogna bakverk, utan man kan komma långt med att pynta och göra om det man redan har. Lite färg, lite tapet, lite klister och simsalabim kan en möbel bli som ny. Det låter som min melodi!

Vad krävs för att bli beviljad ett seniorlån?

$
0
0

Fråga: Jag skulle vilja veta lite mer om hur seniorlån fungerar. Jag är änka sedan fem år, äger en villa i Vellinge som jag bara har 75 000 kr kvar i lån på - har inte fått den värderad men den borde vara värd över tre miljoner. Vad kan man låna till med seniorlån, och är det något som vanliga banker erbjuder? Vad krävs för att bli beviljad lån och hur ska det återbetalas?

Mycket tacksam för information.

Maj-Britt Svensson, Vellinge

Svar: Det finns inte en enhetlig definition av seniorlån, utan villkor och marknadsföring är riktad mot ett visst segment på marknaden. Grundtanken med seniorlån är att personer omkring pensionsåldern ska kunna belåna sin fastighet, bostadsrätt eller fritidshus, om det är obelånat eller lågt belånat. Tanken med seniorlån är att din pension inte ska gå till att betala månatlig ränta. Du amorterar inte under lånets löptid och den löpande räntan läggs som ett månatligt löpande utökande av lånet. Räntan läggs på den totala skulden och hela beloppet ska betalas vid låneperiodens slut, vilket då kan innebära att du måste sälja din bostad.

De flesta banker erbjuder seniorlån. Banken gör en bedömning av värde på fastigheten, belåningsgrad, bostadsmarknaden i det aktuella området, samt din ålder. En betalningsanmärkning exkluderar från många av lånen på marknaden.

Om du överväger seniorlån, bör du agera som en kritisk konsument, jämför olika banker och olika lån. Vad är räntan på lånet? Se över om det kan vara mer lönande med att traditionellt bostadslån? Hur länge löper lånet? Vad händer när lånetiden går ut och om banken kräver att hela lånet måste återbetalas vid den tidpunkten? Var även uppmärksam på andra kostnader som kan tillkomma, som exempelvis uttag av nya pantbrev.

Mia Nordqvist

Milda toner – pasteller rätt i höst

$
0
0
Pasteller hör inte bara till vårens och sommarens färgpalett. Låt urblekta rosa toner möta rökigt ljusgrått i en härlig höstsymbios.

Så övervintrar du blommorna

$
0
0
Att kunna övervintra sina pelargoner och fuchsior är a och o om man vill samla på dem. Karin Skånberg i sörmländska Vingåker har hittat sitt sätt och hon har nu över hundra sorters pelargoner som kommer att klara vintern fint.

Så placerar du soffan i en öppen planlösning

$
0
0

Fråga: Hej! Jag har problem med var jag ska placera soffgrupp och tv. Jag har ett stort kombinerat kök-vardagsrum i en lägenhet byggd 2010. Har jag soffan mot väggen hamnar tv:n mitt i rummet. Och om tv:n är mot väggen ser man ju soffans rygg bakifrån och det ser lite trist ut.

Har du några bra knep för att få till det...? Allt är av intresse!

Ingrid Persson, Lomma

Svar: Öppen planlösning är väldigt trevligt, men jag förstår att det kan ställa till problem när man ska inreda rummen. Jag brukar använda möblerna som rumsavdelare. Det kan exempelvis vara en soffa som i det här fallet.

Tycker du att soffan ser tråkig ut bakifrån, placera en hylla bakom soffan som är i höjd med ryggen. Hyllan kan du sedan pynta med en vacker bukett, några snygga böcker och ett doftljus. På så sätt får du fördelarna av öppen planlösning, vilket framförallt är rymden, samtidigt som du använder ytan effektivt och inte bara möblerar längts med väggarna.

När jag väljer inredning, både till mig själv och till kunder, tittar jag på möblerna från alla vinklar. Det är viktigt att möblerna ska kunna fotograferas både från fågel- och grodperspektiv. De ska också vara snygga både fram- och bakifrån just för att man ska kunna skapa rum i rummen med inredningen.

Annan bra inredning att dela upp stora ytor med är bokhyllor, textilier och mattor.

”Här stannar jag så länge jag lever!”

$
0
0
Glamour. Trots att hon bor i hyresrätt har Birgitta Arnberg lagt in marmorgolv och satt upp guldfärgat innertak. Den före detta danspedagogen har kvar sitt öga för show!

Krydda din köksinredning

$
0
0
Köket är hemmets hjärta. Därför vill Hemma visa det lite extra kärlek med snygga prylar, fina textilier och kul kökskonst.

Giftfritt liv under en gran i skogen

$
0
0

När jag läser larm om gifterna som fyller våra hem har jag till slut lite svårt att ta det till mig. Ibland blir det tydligt hur kemikalieindränkt vår värld är, som när jag luktade på mitt barns nyköpta kläder, innan jag tvättat dem, och kände hur det sved och stack i ansiktet och halsen. Annat kan vara svårare att märka, som om det finns flamskyddsmedel i soffan, om frukten är fylld av bekämpningsmedel eller det finns skadliga ämnen i hemelektroniken.

Det är inte heller alltid lätt att välja rätt. Hälsovådliga ftalater används som mjukgörare i plast och många väljer därför hellre till exempel träleksaker framför plastleksaker. Man ska dock vara försiktig om det är en äldre produkt, eller en produkt tillverkad utanför EU, eftersom den då kan vara målad med färg som innehåller bly.

Gammalt är alltså inte nödvändigtvis bättre, även om det när det exempelvis gäller kläder oftast är bra med second hand, eftersom eventuella gifter då har tvättats ur ordentligt.

Jag vet inte riktigt hur man ska förhålla sig till det, men när jag läst tillräckligt mycket om gift i möbler, kläder, hygienartiklar, leksaker och mat blir jag lite sugen på att ta mitt pick och pack och flytta in under en gran. Där skulle jag leva i glad ovisshet på svamp, granskott och bär (och svälta ihjäl när vintern kom då jag inte ens har lite scoutkunskap att falla tillbaka på), klä mig i lövverk och gräs och inreda ekochict med barr, sten och kottar.

Snacka om att ta naturmaterialtrenden ett steg längre. ”Jaså, du har trä, marmor och rotting hemma? Ja, själv har jag ju en granskog som vardagsrum – öppen planlösning och äkta jordgolv.”

Lättskötta växter till blommande pergola?

$
0
0

Fråga: Hej! Jag har tänkt att göra en blomsterportal mellan min altan och trädgård. Jag vill att det ska vara klätterväxter som blommar mycket och undrar om du har några tips? Någon typ av rosor kanske? Huvudsaken är att de växer snabbt och blommar mycket och inte är så svårskötta.

Markus Svensson, Staffanstorp

Svar: Rosor blir oftast mycket vackra i en blomsterportal eller en pergola. Det är framförallt honungsrosor som är lämpliga att plantera. Honungsrosorna tillhör klätterrosorna och är mycket kraftigväxande och täta, de kan nå upp till sex–tio meter i varmare lägen. Honungsrosor är rikblommande med vanligen små ljusgula/gräddgula blommor med en angenäm honungsdoft. Blommorna följs av små, orange-röda nypon. Bladverket är mörkgrönt glänsande och läderartat.

Använd rosjord vid planteringen och rosgödsel under våren och sommaren. Ett förslag på honungsros är sorten ’Hybrida’ från Rosa Helenae-Gruppen

Andra förslag på växter att plantera i en pergola är skogsklematis (Clematis vitalba) och äkta kaprifol (Lonicera caprifolium).

Skogsklematis är starkväxande och kan bli flera meter lång och har många vita, stjärnformade blommor som följs av vackra fröställningar. Äkta kaprifol har en slingrande, klängande stam, och vita-gula blommor som doftar som starkast om kvällen.

Lycka till med blomsterportalen!

Glada minnen, starka färger och trygga lejon

$
0
0
Världsvant. I familjen Höglund Dickos hem i Lund ryms inredning från världens olika hörn under samma tak. ”Har man så mycket prylar som jag, så måste man vara organiserad”, säger mamma Cecilia Höglund.

Design i blickfånget på andra sidan sundet

$
0
0

Sugen på en utflykt över sundet? Kolla in den internationella designmässan Blickfang med fokus på inredning, mode och smycken i Øksnehallen i Köpenhamn.

Var: Øksnehallen, Halmtorvet 11 i Köpenhamn.

När: Sista dagen i dag, 16 november, kl 10–19.

Mer info: www.blickfang.com

Höstmys som om det gällde livet!

$
0
0

Det finns nog få ord man ser lika ofta i samband med höst som ordet ”mys”. Höst och mys går tvångsmässigt sida vid sida upp och ner för sidorna i varje tidning, blogg eller socialt medium man kan tänka sig under höstmånaderna. Jag älskar också soliga oktoberdagar när strålarna silar sig genom gulnande lövverk och luften är klar och krispig, äpplena söta och svampkorgen fylld av guld, men jag tycker inte att de dagarna är tillräckligt vanligt förekommande för att hösten ska få stå som ohotad myskonung över de andra årstiderna.

Googlar man på höstmys får man i skrivande stund upp ungefär 243 000 träffar, vintermys ger 48 500, sommarmys 33 300 och vårmys bara 9 450 träffar. Det är alltså utan tvekan hösten som omskrivs mest som en mysig årstid. Varför? Kanske är det en försvarsmekanism för att ta sig genom allt det grådaskiga. Jo visst, det må regna horisontellt, vara beckmörkt om kvällarna och blåsa genom märg och ben, men tänk på myset! Myset!

Det är ju inte bara på hösten man kan tända ljus, dricka te, läsa böcker och se på film, även om man kan tro det på retoriken under den här årstiden. Man klamrar sig fast vid den där höstmysbilden så hårt man kan, för att ta sig igenom novembermörkret, och välkomnas in i ljuset i slutet av tunneln, glittriga december. Att det sedan finns en evighetslång, fattig och mörk januari runt knuten, och en februari som inte är mycket bättre, mer än att den i alla fall har vett nog att vara kort, är lätt att förtränga.

Jag är förstås likadan själv. Jag plockar fram ljusstakar, skakar ur filtarna och börjar drömma om mjuka kuddhörnor och mysbelysning så fort sommaren dragit sina sista suckar. Jag har säkert uttalat ordet ”mys” med betydligt högre frekvens den senaste tiden, bara den här krönikan svämmar ju över av ordet. Förlåt, men jag behöver också det där höstmyset för att ta mig igenom november.

Orientaliskt ombonatPASSAR TILL

$
0
0
Gör ditt hem extra ombonat med orientaliska kelimmattor. De är lika snygga på väggen, som under sängen eller matbordet. Matcha med härliga ljuslyktor och snygga sittpuffar.

Adjö minimalism, välkommen julmaximalism!

$
0
0
Nu är det första advent och därmed inleds säsongen som en del älskar, och en del älskar att hata.

Korka upp!

$
0
0
Från att mest ha synts på anslagstavlor flyttar nu korken in i finrummet. Det lätta och miljövänliga naturmaterialet känns helt rätt i vinter.

Huset i Höganäs badar i nätkärlek

$
0
0
Udda. Innan den sociala nätverks-appen Instagram fanns, kunde inte Ninna Wennerberg tänka sig att någon annan skulle kunna se hennes hem som vackert. Nu har hon 3 500 följare och de älskar hennes brokiga stök.

”Vi vill gärna ha en mysig känsla med plats för lek”KÖPTIPS

$
0
0

Fråga: Jag har några frågor om att inreda barnrum. Vi bor i en trerummare och vi har två barn. Nu är det dags för minstingen att flytta från vårt sovrum och dela rum med storasyster. Detta rum är cirka 40 kvadratmeter, ganska stort alltså.

Har ni några tips på hur vi kan dela upp rummet? Barnen umgås mycket med varandra och leker tillsammans. Vi vill gärna ha en mysig känsla med plats för lek, och även en hörna för sagoläsning. Barnen är fem och två år.

Alla tips på lösningar och inredning mottages tacksamt!

Jessica Larsson, Landskrona

Svar: Det finns flera sätt att dela av ett rum på ett snyggt och praktiskt sätt. Att dela av med en möbel som exempelvis en bokhylla maximerar förvaringen och skapar samtidigt en ny vägg i rummet. Vill ni använda er av en bokhylla eller annan förvaringsmöbel så tänk på att barnsäkra denna genom att fästa den i väggen för extra stöd.

Ett annat alternativ är att fästa en gardinskena i taket och hänga ett fint tyg från golv till tak. Detta är det mest barnsäkra alternativet. Dessutom är det lätt att förnya med nytt mönster/färg på tyget. Denna lösning ger ett mjukt och luftigt intryck!

Om ni vill att barnen sover i samma del av rummet hade vi gjort sovdelen lite mindre. Det gör att de får ett stort gemensamt lekrum.

Lekrummet kan i sin tur delas upp i olika ”rum”. En avdelning för pyssel, en för lek och en för sagostunden och så vidare. Som en rolig detalj kan man göra detta extra tydligt genom att markera de olika avdelningarna med dekorationstejp på golvet.

Till läshörnan vill vi tipsa om det populära tipi-tältet. Dessa finns i olika färger och mönster, och är väldigt uppskattat bland de små. Lägg till kuddar och en läslampa så får ni garanterat en mysig lässtund tillsammans!

Lycka till!

Linn Johansson och Karolina Gullberg, inredningsdesigners, Kreativitum

Var fjärde flyttar vid renovering

$
0
0
Var fjärde hyresgäst flyttar i samband med en större renovering. Främst är det de med lägst ekonomisk standard som flyttar eftersom det oftast blir dyrare att bo kvar efter renoveringen, visar en rapport från Boverket.
Viewing all 91368 articles
Browse latest View live