Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 90322 articles
Browse latest View live

Framtida favoriter

0
0
När inredningsmässan Designtrade gick av stapeln i Köpenhamn var Sydsvenskan Hemma på plats och botaniserade bland designnyheter och inredningstrender. Här är några av våra favoriter.

Varför har vi så få olika trädsorter i Sverige?

0
0

Fråga: Jag är en stor trädgårdsfantast – som så många andra. Jag undrar varför vi har så få olika trädsorter i Sverige? Det verkar finnas ett fast antal träd och eventuellt kan man beställa lite mer ovanliga sorter.

Jag bodde i USA under ett par år och där (New Jersey) fanns det ett underbart träd som hette dogwood. Trädet påminde till viss del om magnolia. Blomningen på dogwood var ymnig och det fanns olika färger på olika träds blommor. Varför finns den inte här i Sverige – för visst skulle den klara sig i vårt klimat, i synnerhet i Skåne? Hur stort utbyte/nytänkande finns det för att saluföra ”nya” träd och buskar i Sverige?

Nyfiken och tacksam för svar!

Pernilla, Malmö

Svar: Direkt kan sägas att för den som önskar ett ovanligare sortiment, så finns det både att få tag i och det går utmärkt att odla. De stora plantskolekedjorna har ofta ett smalt sortiment som likriktar våra val. Men hos mindre handelsträdgårdar och i specialplantskolor går det att hitta spännande växtmaterial.

När det gäller växter i offentlig miljö, används mestadels ett väl beprövat material eftersom felsatsningar kan bli kostsamma. Naturligtvis finns undantag, till exempel Malmö stad som satsar på ett nyare och bredare sortiment; både som den nytänkande stad det är, men också för att ett allt för ensartat material är känsligt.

Dogwood syftar på hela kornellsläktet. Jag antar att de träd du har i åtanke från New Jersey är den amerikanska blomsterkornellen, Cornus Florida. Här blir det en buske/buskträd som klarar sig till minst zon 2. Den koreanska blomsterkornellen, Cornus kousa, har liknande blommor men kan vara något mer härdig. Andra alternativ som blir träd med vacker grenbyggnad är kranskornell, Cornus alternifolia, eller pagodkornell, Cornus controversa.

Jag ser själv fram emot att få se större mångfald!

”Det måste vara något skojigt inslag i det hela”

0
0
Kreativt. Med en blogg döpt till ”Pappa Pastell”, är inte så konstigt att Pär Ottossons och sambon Lovisa Wågerts hem är fullt av färg. Definitivt stilrent, men med glimten i ögat.

Kulörkalabalik och sobra toner

0
0

Min relation till färg har förändrats över åren, från intensiv kärlek i barnåren, via en avvaktande bekantskap någonstans i övre tonåren, till en trogen vänskapsrelation nu i vuxen ålder. Min utvecklingskurva tog dock en kraftig vändning när jag flyttade hemifrån.

Mitt första egna boende var ett rum i en trea som jag delade med två andra studenter. Det kommunala bostadsbolaget vi hyrde av hade inte brytt sig om att rusta upp lägenheterna nämnvärt och det mesta var ganska slitet och precis allt var grått. Då menar jag inte läckert pudergrått, utan landstingsgrått.

För att kompensera för allt det dystra, bestämde jag mig för att ta in färg. Resultatet av några extremt kulörta nytillskott i möbelväg som sedan skulle matchas ihop med resterna av mitt, också ganska färgglada, flickrum blev en kulörkalabalik utan dess like. Jag hade till exempel ett röd-gul-blått överkast, en regnbågsfärgad soffa, en aprikos matta och en ceriserosa stol.

Just då kände jag mig nöjd. Jag hade skapat ett varmt litet färguniversum här, tjugo otrygga mil hemifrån. Så långt var allt frid och fröjd, problemet uppstod först året efter då jag flyttade in i ett korridorsrum. När jag slog upp dörrarna till mitt nya hem fick jag en chock. Här var väggarna grisrosa, hallen djuplila och dörrarna turkosa. Tillsammans med min, minst sagt, färgglada inredning blev det en kraftig överbelastning för synnerven och det enda som var genomgående var att ingenting passade med någonting.

Jag vande mig förstås, men när jag så småningom fick min första egna lägenhet, tog jag ett beslut: det var slut med att bo i en missmatchad regnbåge, nu ville jag ha ljust och fräscht. Med den första lönen började arbetet med att måla om och byta ut allt det grälla mot mer sobra alternativ. En del kanske skulle tycka att det var för vitt, men efter att ha bott i ett hem som tycktes blivit träffad av en konfettikanon, var ett kaffe latte-färgat sovrum tillräckligt utsvävande.

Nu har mer vatten flutit under broarna och jag har flyttat mig bort lite från det vita och funnit en färgbalans jag trivs med. När jag ser Pär Ottossons och Lovisa Wågerts hem börjar jag undra. De har lyckats skapa ett färgglatt hem med finess som får mig att längta efter ännu lite mer färg.

” Bra att flera aktörer hjälper till”

0
0
Har du frågor eller synpunkter kring dragning av fiberkabel till villahushåll? På måndagen  chattade Daniel Einarsson, chef för IT-service i Malmö stad med Sydsvenskans läsare.

Priserna ökar minst i Skåne

0
0
Villaägarna i Norrbotten har fått se den bästa värdeutvecklingen på sina kåkar under de senaste fem åren, enligt en jämförelse.
Sämst har prisutvecklingen varit i Skåne län.

Homestyling irriterar köpare

0
0
Att helt byta ut alla möbler eller fylla badkaret med paprikor ger inte fler budgivare vid din bostadsförsäljning. Överdriven homestyling är nämligen det som irriterar mest på visningar, enligt en undersökning.

Materialist, ja visst!

0
0
De senaste åren har den minimalistiska livsstilen varit på tapeten. Det handlar om att ha färre saker, att bara ha kvar det man behöver och använder. Om att inte sätta för stort fokus på det materiella och leva ett liv som är nedtyngt av en massa onödiga ägodelar.

Förnya i 1970-talsträdgården

0
0

Fråga: Vi har nyligen flyttat in i ett hus byggt på 1970-talet och trädgården är riktigt trist. Bara en gräsfyrkant och så stora barrväxter. Yta cirka 500 kvadratmeter. Finns det något vi kan göra redan nu på hösten så att trädgården får mer liv i vår? När är det bäst att ta bort de stora barrväxterna, och ska man behandla jorden för att andra växter ska trivas där? Jag vill gärna ha en lite bohemisk, lummig känsla och efterlyser lite ”quickfixes”.

Tack på förhand!

Kristina Lindberg, Vellinge

Svar: Grattis till att du har en uppvuxen trädgård. Det betyder att du har en bas att bygga ifrån. Under den lätta skuggan i vackert ljus skapas en fuktig skyddad plats där vackra perenner trivs. Du har möjlighet att skapa ett ”woodland”. En frodig flerskiktad växtlighet som ger den lummiga känslan du efterfrågar.

Här bör du tänka igenom vad du vill ha kvar av barrväxterna, vilka som kan stammas upp och vilka ytor du ska förnya. Du kan ta hjälp av en landskaps- eller trädgårdsarkitekt som ser över detta och ger exempel på vilka växter som passar till underskiktet.

För att få en lummig känsla tycker jag du behöver få in olika typer av växter. Med olika typ menar jag skillnader i bladform, höjd och färg. Växterna ska kunna växa och frodas tillsammans varför det är viktigt att sätta samman växter som gillar samma förutsättningar så de bildar täta välmående bestånd.

Blanda buskar, perenner med gräs. Gräs ger en frodig känsla men passar på de mer soliga platserna du skapar. De är lättskötta och ger fin karaktär i planteringen. Hösten är dessutom bästa tiden att plantera generellt. En bonus är att många plantskolor rear ut växter på hösten.

Du kan ta bort barrväxter med fördel nu på hösten och jordförbättra. Speciellt om du har lerjord. Förbättra struktur med exempelvis barkmull, torv och gödsel.

Hösten är också till för att sätta blomsterlökar. Lök är relativt billigt och passar bra att sätta samtidigt som du sätter dina perenner och buskar efter jordförbättringen.

Quickfixen är alltså: bra jord, rätt växt på rätt plats och stora växter som ger ett direkt resultat.

Vem vill inte ha en lummig oas att koppla av i till våren? Hösten är en bra tid att påbörja förändringar i trädgården.

Hundar, möbeldesign och barnbarn får rum

0
0
Anrikt. När Kenneth och Ingrid Bergenblad tog sig an Örsjö boställe såg det inte mycket ut för världen. I dag rymmer gården på Söderslätt både designstudio och hunduppfödning.

Vinnare för vilan

0
0
Vilfåtöljen Lamino är med sin lätta, skandinaviska form ett omtyckt inslag i många svenska hem. Vi tittar närmare på Yngve Ekströms klassiker och hittar några dubbelgångare.

Gjutning – ren njutning

0
0
Tunga betongkrukor är perfekta utomhus i vårt blåsiga Skåne. Att gjuta dem själv är enkelt och billigt. Här är vår steg-för-steg-guide.

Stiltips som passar med Kotten efterlyses

0
0

Fråga: Jag har fått ärva en Kotten-lampa (original) som nu hänger över matbordet. Lampan är jättefin i sin rätta miljö. Problemet är att jag inte tycker den passar till vår matsalsgrupp. Dessutom är jag oerhört trött på möblemanget. Matbordet är köpt på 1980-talet, och är en typ av möblemang som har en spansk stil. Rummet är rektangulärt och i ena ändan står en soffgrupp från Norell: gul soffa och röd fåtölj.

Håller på att övertala min man att köpa något annat. Men vad?

Kerstin Gustavsson

Svar: Jag får börja med att gratulera till Kotten. Det är en riktig designklassiker och självklart ska den få vara kronan på verket!

Funktionen är alltid viktigast enligt mig, speciellt i när man väljer matsalsgrupp. Vilket syfte ska matgruppen skall tjäna? Har ni ofta gäster och behöver förlänga bordet? Då kanske stapelbara stolar som är lätta att gömma undan är bra. Har du småbarn kanske inte en tygsits är optimal, men annars är det bekvämt och ger en ombonad känsla.

Steg två, när vi pratar estetik, tycker jag att det både ska matcha och bryta av. Kontraster framhäver, samtidigt som det ska finnas en röd tråd som gör att inredningen ser harmonisk och genomtänkt ut. Att matcha exempelvis ett Superellipsbord med ett par Myranstolar i samma färg, där båda har kromade stålben, blir lätt lite trist. Väljer du däremot ett par Y-stolar, eller Grand prix, bryter du av med material samtidigt som de kommer från samma tidsepok. Beroende på vad du har för golv kan en matta vara på sin plats för att även bryta av ekparketten mot trästolarna.

I ditt fall kan du välja att antingen byta ut hela matgruppen (tänk då på att matcha och missmatcha), eller bara byta ut stolarna exempelvis. Du har din soffgrupp från Norell, vilket matchar snyggt med Kotten eftersom de går i samma femtiotalsstil. Behåll bordet för att få lite edge på inredningen och byt ut stolarna till ett par Sjuanstolar i en färg som matchar antingen lampan, den gula soffan eller den röda fåtöljen. För att binda ihop det ytterligare kan du köpa ett soffbord eller sidobord i samma spanska stil. Det har varit ”ute” så länge att det snart är ”inne” igen. Kom ihåg var du hörde det först...

”Vi har alltid pratat om att köpa tillbaka det...”

0
0
Flytten gick från Stockholm till en pampig villa på 500 kvadratmeter i Eslöv. ”Varje rum har sin stil och charm”, säger Tanja Nedanovski.

Länge leve stilkrockarna!

0
0
Varje gång jag har varit i ett nytt fantastiskt hem, sätter tankarna fart som små pigga hamstrar på maratonträning i sina hjul.

Milda toner – pasteller rätt i höst

0
0
Pasteller hör inte bara till vårens och sommarens färgpalett. Låt urblekta rosa toner möta rökigt ljusgrått i en härlig höstsymbios.

Fiffiga lösningar piggar upp på Lugna gatan

0
0
Idérikt. Ett smakfullt hem behöver inte kosta skjortan. ”För mig blir det lite sport att omvandla saker”, säger Britt Inger Grinde i Malmö.

Tänk utanför ramen när du ska hänga upp tavlor

0
0

Fråga: Jag tycker mina väggar hemma är så kala och tråkiga. Jag tog ner alla tavlor för det såg inte snyggt ut med en fyrkantig tavla på varje vägg. Det blev bara så utspritt. Jag tänkte om ni kunde tipsa om lite kreativa sätt att få upp bilder, typ foton, utskrifter med mera, utan att just rama in och hänga en och en på traditionellt vis?

Mikael Johansson, Malmö

Svar: Fina tavlor och print finns det gott om på marknaden, det svåra är att få dem att passa ihop och kännas enhetliga. Vi tipsar om tre olika metoder för att piffa upp dina väggar!

1. Tavelvägg. Det som känns mest rätt i tiden är att göra en tavelvägg. Antal tavlor beror så klart på hur stor väggytan är. Det roliga med en tavelvägg är att man kan blanda in personliga print och foton.

För att få ett rent och snyggt resultat rekommenderar vi att hålla vissa linjer. Antigen håller du en jämn linje i under- eller överkant, eller så låter du ytterkonturerna bilda en stor ram. Håll samma avstånd mellan ramarna för att få ett mer organiserat och rent resultat.

2. Tavelhylla. Ett tredje alternativ är att använda en eller flera tavelhyllor. På detta sätt är det lätt att förnya och flytta runt tavlorna. Här är det väldigt fint att addera mer än bara ramar. Växter och inredningsdetaljer bryter av på ett fint sätt. Tavelhyllorna finns i många olika mått och färger och kostar oftast under hundralappen.

3. Organiserat kaos. Har du en lugn och stilren inredning i övrigt så kan en mer ”oorganiserad” tavelvägg vara en lösning som lyfter rummet. Här kan du blanda olika storlekar, modeller och färger på ramarna.

Det behöver inte bara vara tavlor som pryder väggen. Speglar och andra inredningsdetaljer blir en härlig mix tillsammans med ramarna!

Karolina Gullberg och Linn Johansson

Min barndoms gata blev en utopi

0
0

När jag fick barn började jag plötsligt se på världen och området vi bor i på ett nytt sätt. Med nyblivna föräldraögon blev allting överhängande hot och potentiella faror. Bilar, människor, träd! Varje gång vi lämnade lägenheten i början, pågick en riskanalys i mitt huvud. Den där trottoaren ser lite blanksliten och hal ut, det kan ju vara direkt livsfarligt. Ser inte den där trädgrenen lite instabil ut? Kan inte bebisen få typ KOL av alla avgaser?

Vårt område, visserligen i centrala Malmö, men knappast i någon vägkorsning, utan med både park och promenad- och cykelstråk utanför dörren, framstod inte alls lika trivsamt längre. Istället kändes allt som en dödsfälla, när man nu förvaltade över denna dyrbara lilla skatt.

I rosaskimrande toner föreställde jag mig istället området jag själv växte upp i. Tryggheten, friheten och stillheten. Där man kunde ropa ”HEJDÅ” och knata i väg för att träffa nya kompisar, eftersom det helt saknades stora bilvägar, kunde spela brännboll på grönområde, leka på den lilla återvändsgatan och åka pulka på vintern bara ett stenkast från huset. Nu var min barndomsmiljö visserligen fin, men ändå, jag föddes inte i Bullerbyn med en äng med glada kor som granne, utan i en mexitegelvilla i Hässleholm vid en kraftledning.

Nu framstod det dock som paradiset och det enda mitt nya räddhågsna jag kände var: vi måste flytta nu! Allra helst till någon isolerad plats där allt var väldigt mjukt och runt, gärna inklätt i någon typ av bomull, men ändå i direkt närhet till stan, ifall någon av de där bomullstussarna ändå skulle lyckas skada min lilla plutt.

Som tur är har de där känslorna lagt sig och jag ser igen alla fördelarna med att bo som vi gör. Trädgrenar blåser ju ner, och bilolyckor sker tyvärr även i de sömnigaste områden, men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte fortfarande funderar lite ibland på den där lugna gatan.

Blomman har huvudrollen i Malmödesignerns vaser

0
0
Eva Levin släppte sin första egendesignade produkt 2013, och har redan blivit nominerad i designmässan Formex stora tävling, Formex Formidable, två år i rad.
Viewing all 90322 articles
Browse latest View live